V mestskej doprave v Prešove platí nový systém označovania lístkov

04.09.2004 Celý región

Nový systém označovania jednorazových cestovných lístkov zaviedol od stredy 1. septembra Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Investícia si vyžiadala náklady...
Nový systém označovania jednorazových cestovných lístkov zaviedol od stredy 1. septembra Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Investícia si vyžiadala náklady v objeme osem miliónov korún. Cena jednorazového lístka v sume 10 korún sa nezmenila, zmenil sa však jeho dizajn.

Označovanie prebieha vložením lístka do prístroja, ktorý elektronicky vytlačí dátum a čas, číslo vozidla a číslo zastávky. Lístok platí 30 minút, čo podľa riaditeľa DPMP Petra Janusa vystačí na akúkoľvek trasu linky mestskej hromadnej dopravy po území Prešova. Na linkách do deviatich obcí je platnosť 12-korunového lístka od označenia 40 minút.
Janus zvýraznil, že ide o radikálnu zmenu od 70. rokov minulého storočia, keď zaviedli doteraz platné dierkovače lístkov. Na realizáciu zámeru sa chystali ešte pred dvoma rokmi, keď mali v mestskom rozpočte schválené financie. Okrem modernejšieho charakteru tento nový prvok zvyšuje ochranu pred zneužitím lístkov, čo predchádzajúci systém umožňoval vďaka \"falošnej solidarite\". Ak znehodnotený odierkovaný lístok cestujúci nechal v strojčeku, tak ďalší občan ho mohol použiť.
Dodávateľom 450 strojčekov bola na základe výsledku verejnej súťaže firma R&G z poľského Mielca. Tá už pre DPMP, ktorý je stopercentnou dcérskou akciovou spoločnosťou mesta Prešov, dodala palubné počítače do vozidiel. V tzv. kĺbovom autobuse či trolejbuse je päť označovačov, v kratších vozidlách sú tri kusy. Spolu s tým sú v meste inštalované aj nové automatické predavače jednorazových lístkov.
(jj)
 

Vyberte región